Што ќе се случи кога сонцето ќе умре?

Според научниците Сонцето има ограничен износ на енергија. Со векови, љубопитните научници хипотетизираа што ќе се случи кога сонцето неизбежно ќе умре. Сега, тимот од Универзитетот во Манчестер велат дека конечно сфатиле.

Сонцето е ѕвезда, една од најголемите (иако мала во споредба со некои) во познатиот универзум. Како и кај сите ѕвезди, сонцето има само ограничен износ на енергија, и на крај, ќе ја искористи целата таа моќ. Научниците се согласуваат дека тоа време ќе дојде за околу 10 милијарди години.

Но што тогаш?

Како сонцето ќе го согори последниот водородот, ќе се претвори во црвен гигант. Потоа, тоа ќе почне да расте, при што неизбежно ќе ја уништи Земјата (добрата вест е, нема да има луѓе на неа, бидејќи тие ќе станат непогодни еони пред тоа).

Откако црвениот гигант ќе достигне околу 250 пати поголема големина од сегашната големина, тоа ќе експлодира. Оставајќи зад себе блескав прстен на меѓуѕвезден гас и прашина позната како планетарна маглина. Според тимот на научници, се предпоставува дека околу 90 проценти од ѕвездите умираат. Научниците едноставно не беа сигурни дали нашето Сонце ќе има доволно маса за да го стори тоа. Очигледно, тоа го прави.

Откако сонцето ќе ја исфрли планетарната маглина, таа ќе лебди во вселената и ќе биде видлива околу 10.000 години.

„Кога ѕвездата умира, таа ја исфрла масата на гас и прашина – познати како плико – во вселената“, вели професорот Алберт Зијслра, од Универзитетот во Манчестер. „Ковертот може да биде отприлика половина од масата на ѕвездата. Ова го открива јадрото на ѕвездата, кое до овој момент во животот на ѕвездата исчезнува од горивото. На крајот се исклучува и конечно умира“.

„Тогаш само топлото јадро прави блескавиот коверт да светне околу 10.000 години – краток период во астрономијата“, продолжува тој. „Ова е тоа што ја прави планетарната маглина видлива. Некои од нив се толку светли што можат да се видат од екстремно големи растојанија со десетици милиони светлосни години, каде што самата ѕвезда би била премногу слаба за се види.“

Додека самото откритие е пробив во науката, методите што тимот ги користел за да го направи тоа се исто така револуционерни. Користејќи суперкомпјутер, тимот создаде модел на податоци кој го предвидува животниот циклус на ѕвездите. Податоците резултираа со модел кој покажува колку гас и меѓуѕвездена прашина се исфрлаат во светот кога ќе умрат и како би можело да изгледа тоа.

 

Do you like this post?
  • БРАВО
  • УБАВО
  • ХАХА
  • ЛЕЛЕ
  • ТАЖНО
  • УПМ

напиши коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.