Хитлеровиот план за голема Германија

Серијалот „Човекот во висок замок“ можеби изгледа како кошмар, но Хитлер планирал да го направи многу реален. На алтернативниот историски трилер на Амазон, „Човекот во висок замок“, гледачите се пренесуваат во новиот Берлин, кој порасна во скала и величественост за да го одрази своето место како центар на илјадагодишен рајх, кој сега го покрива најголемиот дел од светот.

Но, наместо да се повлече од умот на режисерите, овој нацистички супер-град се базира на реални планови замислени од Адолф Хитлер и Албер Шпеер, “Инспектор за општо градење на главниот град”. Проектот започнал во 1937-та година. Бил направен во делови од Берлин, а неговите градилишта можеби дури и го иницираа Холокаустот.

Хитлер бил решен оваа визија за нацистичка дистопија наречена „Welthauptstadt Germania“ да биде завршена до 1950-та година. Шпеер го импресионирал Хитлер со својата работа на зградите во Нирнберг, кои биле одлик на изразито класичната нацистичка архитектура.

Ова е усогласено со визијата на Хитлер да ја направи Германија најголемa држава од сите други. Земајќи ги најдобрите споменици што Европа мораше да ги понуди и да ги надгради. Повеќето од овие споменици ќе биле поставени по должината на булевар за да создадат севкупен наратив кој ја опишува супериорноста на нацистичка Германија кон граѓаните и посетителите. Според планот, на јужниот крај на булеварот, тебало да се појави Триумфалната арка, дизајнирана за да го надвладее Париз. „Триумфалната арка“,  шестпати можеше да се смести во планираниот свет на Хитлер. На северниот крај на булеварот се планирало да се отвори партерно подрачје, каде што ќе има колосална палата на Фирер, канцеларијата на Рајх и смешно голема сала.

Повеќето елегантни куполи, структури на Римскиот Пантеон и базиликата Свети Петар влијаеле врз Големата сала. Но, Хитлер најмногу ја сакал големината на елеганцијата. Планот гласел: Тоа ќе покрива 99.000 квадратни метри и ќе биде покриено со колосална купола висока 300 метри и тежина од 200.000 тони. Дизајниран да биде еден вид нацистички културен центар и фокусна точка на градот, тоа ќе биде најголемиот затворен простор во светот, кој ќе може да задржи 180.000 луѓе.

Само неколку згради биле изградени. Канцеларија на Рајх била само една од нив, со својата долга сала двапати подолга од Версајската сала на огледала, која всушност го инспирирала. За жал, таа беше уништена при бомбардирањето на Берлин во 1945-та година. Друга зграда бил стадионот за Олимпијадата во Берлин во 1936-та година, изграден пет милји од центарот на Берлин. Тој бил најголемиот во Европа, по моделот на римскиот Колосеум, но за 200 метри подолг. По успехот на играта, Хитлер одлучил дека му е потребна посилна арена. Која, како што било планирано, требало да  биде домаќин на сите Олимписки игри. Но, стадионот бил само делумно изграден.

Остатокот од „Welthauptstadt Germany“ требало  да бидат нови кружни патишта, автобуски станици, тунели и живеалишта.

Областите на станбениот Берлин биле обележани за развој. Шпеер и неговите соработници имале 60.000 станови. Но, 100.000 Германци станаа бездомници. Вистинското страдање повторно било насочено кон Евреите. За нив не било планирано место во овој нов град, па од Евреите биле запленети 25.000 станови. Тие би биле исфрлени и испратени во гета, потоа во концентрациони логори.

Многумина сметаат дека „Ноќта на скршеното стакло“ во Ноември 1938-та година било почеток на Холокаустот, но започнал неколку месеци порано со изградбата на Германија. Во близина на каменоломите биле изградени концентрационите логори Грос-Росен, Бухенвалд и Маутхаузен, додека Заксенхаузен бил изграден во близина на една тула. Шпеер потпишал договор за сите тули да бидат пренесени на градилиштата во Германија. Саксенхаузен бил 35 километри од центарот на Берлин, па каналите го пренеле на градилиштата во Германија. Овие бувови се покажаа како најтешки работници во сите кампови. Буквално, десетици илјади работници работеле до смрт. Во вработените работници не биле вклучени само Евреи, туку  и 130.000 затвореници. Потоа, во Јуни 1938-та година, полицијата почнала да ги заокружува скитниците, хомосексуалците и питачите од улиците за да ја надомести работната сила.

Проектот на Хитлер не бил без неговите критичари. Ханс Стефан направил серија карикатури, кои тајно ја пародирале природата на германскиот проект. Неколку цртежи изгледаат забавно со смешна големина во Големата сала. Еден цртеж е прикажан на најголемата зграда во Берлин, Рајхстагот, која случајно се преместила со кран за време на изградбата на неверојатно големата Гранд сала.

Стефан не се залагал за критикување на промените во Берлин, кои ги сметал за уверливи со германската историја и култура. Хитлер ја преселил Колоната на победата. Одговорот на Стефан бил да ја покаже Божицата Победа, несреќна од одлуката на Хитлер, бегајќи со падобран.

Изградбата на „Welthauptstadt Germany“ конечно, била прекината, како што напредувала Втората светска војна. Шпеер верувал дека победата на нацистите е неизбежна и забележал дека сојузничките воздушни напади на Берлин помогнале да се изгради стариот град за да се отвори пат за Германија.

Иако Хитлер извршил самоубиство, Албер Шпеер бил посреќен. На судењата во Нирнберг тој го шармирал судот и го негирал знаењето за Холокаустот. Тој ги поминал следните дваесет години во затворот „Spandau“.

 

 

Do you like this post?
  • БРАВО
  • УБАВО
  • ХАХА
  • ЛЕЛЕ
  • ТАЖНО
  • УПМ

напиши коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.