Памуккале или памучната тврдина, природното чудо во Турција

Во југозападен регион Денизли, Турција, лежи стрмната долина со падините наредени во редови на треперливи бели камени скали. Термичките води на Памуккале се само почеток на чудата што оваа историска локација ги нуди. Легендата вели дека тркалачките бели тераси потсетуваат на памук кој се зацврстил со текот на годините откако бил изоставен од страна на гигантите. Во реалноста, всушност таму се наоѓаат карбонатни минерали оставени зад течната вода, иако тоа сигурно не го одвлекува вниманието од ова чудо. Во чест на легендата, областа е наречена Памуккале, што значи „памучна тврдина“.

Историјата на Памуккале

Пред неколку векови, Памуккале било местото на древниот свет град Хиераполис. Областа била избрана како основа на градот за природни термални извори кои се наоѓаат на врвовите.

Изворите привлекувале лекари и исцелители. Тие ги користеле изворите за лекување на болестите на своите пациенти. Римските императори како што се Нерон, Адријан, Септим Северус и Каракала, ги посетиле изворите и биле изненадени од нив. Дури тоа време се говорело за квалитетот на изворите од ова магично место. Во прилог на овие лековити својства, некои од изворите пумпале јаглерод диоксид.

Со текот на годините, изворите и нивните минерални наоѓалишта формирале мали пештери. Истата вулканска активност што ги формирала изворите го присилувала јаглеродниот диоксид преку изворите и во пештерите. Ако нема каде да оди, активноста останува заглавена внатре.

Во античките времиња, една од овие пештери исполнети со Јаглерод диоксид се користела за верски цели од страна на свештениците на Сибели. Тие ја нарекле својата пештера “Плутониум”, што значело место на богот Плутон. Свештениците се молеле на Кибела, мајката божица на Анадолија.

Географија

Термичките извори што ги привлекле древните луѓе во областа, исто така, се одговорни за формирање на „памук замокот“. Бидејќи изворите богати со Калциум полека се спуштале по планината, правеле пена и пукале во природните тераси. Како што се прелеваат преку страните на брилијантниот бел травертински камен, минералите се зацврстуваат во бранови кои се појавуваат од далеку во облик на подуени полиња од памук.

Бидејќи областа е позната по памукот а, воедно и најчестата култура во регионот, pидовите се прелеани со гроздовите од памук и растечките терасовидни скали. Па така, местото стана познато како „памук замок“.

Топлите извори во Памуккале се една од најпопуларните туристички атракции во Турција. Се движат од 95 до 212 степени целзиусови. Базените имаат бројни здравствени придобивки, иако ова не е докажано.

Модерни времиња

Денес, древниот град Хиерополис во Памуккале веќе не стои. На негово место се одлично зачувани урнатини, како и музеј со детали за историјата на регионот.

Во 1960-тите, како што туристичката индустрија се буди и луѓето почнаа да патуваат за да ја видат „памучната тврдина“, во близина беа изградени хотели и странични патишта. На крајот, беше откриено дека хотелите ги испуштале термалните води во нивните базени и предизвикувале непоправлива штета на терасите. Хотелите беа уништени и беа имплементирани нови закони. Употребата на вода за сите хотели во близина на локацијата сега е ограничена, а нови резервни базени се изградени за да помогнат во обновувањето на изворската вода.

Денес, посетителите сѐ уште одат во Памуккале, надевајќи се дека ќе влезат во еден од познатите термални базени и ќе ги истражат урнатините на Хиерополис. Додека рунис и музејот се отворени за јавноста, базените се сезонски. Во текот на зимата, патот за да стигнат до терасовиден базен може да се затвори поради снег, иако базените остануваат топли и полни.

Некои од изворите се затворени поради ерозија, а некои се достапни само за туристите да ги натопуваат нозете. Сепак, многу од базените остануваат отворени за посетителите, создавајќи една од најголемите и најреалистични туристички атракции во Турција.

Do you like this post?
  • БРАВО
  • УБАВО
  • ХАХА
  • ЛЕЛЕ
  • ТАЖНО
  • УПМ

напиши коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.