Некои фасцинантни ангели и демони

Ова е листа на ангели и демони кои најверојатно не се прикажани во неодамна објавениот филм со исто име. Фасцинантните ангели и демони наведени подолу, во различни периоди биле предмет на егзотерични и езотерични учења низ нашата историја. Наводно претставувале божествено инспирирани традиции како физички суштества или како психолошка проекција во надворешниот свет на нашите сопствени злобни и добри емоции и мисли.

Seraphim

Многу цивилизации веруваат во ангели и на различни ангели им се даваат многу имиња. Серафимите се сметаат за највисок поредок на ангелите кои го чуваат Божјиот престол. Тие често се претставени како запалени ангели. Оганот означува љубов кон Бога. Исаија ги гледа како шест крилести суштества. Но, традицијата тврди дека тие биле првото создание на Бога.

Choronzon

Во магичниот систем на Телима на Алистер Кроули, змијата Choronzon е жител во бездната, последната голема пречка меѓу волшебникот и вистинското просветлување. Choronzon е познат како Демон на дисперзија, а Алистер Кроули го опиша како привремена персонификација на сиромашните и непостојани сили што ја заземаат бездната. Името Choronzon иако го популаризира Алистер Кроули, прво се појавило во евиденција на Џон Ди (консултант за многу прашања на кралицата Елизабета I), каде што Choronzon е синоним за змија во градината.

Moroni

Moroni е името дадено од Џозеф Смит до ангелот за кој тврдел дека му се јавил неколку пати во 1820-тите. Смит верувал дека бил чувар на златните плочи. На нив стоеле невообичаени ликови познати како реформирани Египќани. Смит тврди дека Морони му наредил да ги употреби сите средства што му стојат на располагање за да му олеснат во преводот. Теологија вели дека кога Смит го завршил преводот, ангелот Moroni ги зел златните плочи со него на небото. Во 1826-та година, Џозеф Смит бил обвинет дека бил неуредно лице и измамник од страна на судот во Њујорк.

Babalon

Babalon се нарекува и главен на бездната. Ова име кулминира со низа магични ритуали познати како Работа на Бабалон. Тие се случиле помеѓу 4-ти јануари и 4-ти март 1946-та година од страна на Џек Парсонс (ко-основач на лабораторијата Jet Propulsion Laboratory JPL) и неговиот партнер и книжник Фратер Х.

Поентата на овие ритуали била да се повика и да се манифестира Babalon, а потоа да се замисли дете кое ќе го пренесе еонот на Хорус и смртта на целата религија. Оттогаш, во езотерична и окултна легенда се дебатира за успехот на ритуалите. Џек Парсонс починал во 1952-та година на возраст од 38 години, во експлозија во неговиот дом.

Metatron

Metatron првенствено е поврзан со јудаизмот. Зохар (кабалистичко дело припишано на Симеон Бен Јоахи) го идентификувал како Ангел кој го надгледува егзодусот на израелскиот народ надвор од Египет. Многу езотерични традиции учат дека тој е писар кој ги зема Божјите зборови, исто така се вели дека има добро чувство за хумор и понекогаш може да биде многу неминовен! Metatron е поврзан со симболот на ковач, што претставува раздвојување на нашите реалности, а потоа и фалсификување на нови.

Incubus/Succubus

Тоа се демони, машки и женски, кои живеат во соништата на луѓето за да имаат односи со нив. Се вели дека една таква средба со инкубус резултирала со раѓање на Мерлин, волшебник на легендата на Артуријан. Се вели дека тие се многу атрактивни, и константно ја одржуваат својата животна сила.

Gabriel

Во Христијанството и Исламот, Gabriel го прорекол раѓањето на Исус. Муслиманите го сметаат за посредник меѓу Бога и Мухамед во откривањето на Куранот. Верувањето во ангелите е една од шестте статии на верата во Исламот. Gabriel се споменува само два пати во Новиот завет, пасус Јас сум Гаврил, кој стои пред Бога (Лука 1:19).

Azrael

Azrael не само на што е познат на смртта во Исламот, туку е изедначен со ангел на смрт во јудеохристијанските традиции, а понекогаш и попознат како мрачен. Има 4 лица за да гледаат 4 кардинални точки на земјата, има 4000 крилја, а целото негово тело се состои од очи и јазици, чиј број одговара на бројот на луѓето кои живеат на земјата, тој ќе биде последен што ќе умре.

Uriel

Во Христијанството, еден од 7-те архангели, Uriel игра улога во спасувањето на Исусоваиот братучед Јован Крстител (масакрот на невините). Тој го носи Јован и неговата мајка Св. Елисавета да му се придружат на светото семејство по нивниот лет во Египет. Нивното обединување е прикажано во познатото дело на Леонардо да Винчи, Virgin of the Rocks. Од средновековните еврејски мистични традиции, Uriel е исто така ангел на неделата и ангелот на поезијата.

Lucifer

Луцифер значи носител на светлина и Римски термин за Утринска ѕвезда, планетата Венера. Луцифер не се смета за ѓаволско име во христијанството. Употребата на метафората Утринска ѕвезда е симбол на падот на светлината – како што утринската ѕвезда исчезнува на дневна светлина, па така ѓаволот паднал од небото.

Do you like this post?
  • БРАВО
  • УБАВО
  • ХАХА
  • ЛЕЛЕ
  • ТАЖНО
  • УПМ

напиши коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.