Мистериозната географска карта на Пири Реис

Географската картата на Пири Реис се базира на околу 20 други карти, па дури и некои кои ги создал Кристофер Колумбо. Во 1773-та година, истражувачот Џејмс Кук за првпат поминал низ кругот на Антарктикот. Кук и неговата екипа откриле земја која дотогаш останала мистерија. Додека оваа експедиција останува официјалното „прво откритие“ на континентот, во 1929-та година била откриена географска карта која сугерира поинаку.

Мапата се верува дека првично била пронајдена во Истанбул, Турција. Додека германскиот теолог Густав Диисман  открил скриени купови со географски карти. Тој брзо сфатил дека е важно и ги предал на експертите.

Веднаш, била идентификувана како географска карта на Пири Реис, именувана за средновековниот картограф Пири Реис. Меѓутоа, уште поинтересно е тоа што е идентификувано на географската карта. Заедно со вообичаените копнени маси, бил пронајден и Антарктикот. Сепак, дали континентот бил откриен само 200 години порано?

Да погледнеме низ историјата на оваа географска карта која ја создал овој средновековен генијалец

Во 1513-та година, отомански-турскиот адмирал, географ и картограф Пири Реис создал карта на светот, која што била позната како светска карта. Пири тврдел во натпис дека табелата се базира на околу 20 други географски карти, на португалски, шпански и арапски јазик.

Во 1517-та година, Пири ја презентирал картата на отоманскиот султан Селим I, заедно со неколку други географски карти и графикони. Во тој момент, султанот верувал дека е една од најкомплетните карти во светот, поради фактот што била базирана на повеќе други графикони.

Еден натпис вели:

„Од една арапска карта на Индија, и од четири новоориентирани португалски карти кои ги покажуваат земјите на Синд (или денешен Пакистан), Хинд и Кина геометриски нацртани, била создадена оваа карта. Исто така, тука е вклучена и картата што ја направил Колумбо во западниот регион. Со намалувањето на сите овие карти, бил донесен овој последен образец. Така што морнарите сметале дека оваа карта на овие земји е прецизна и сигурна за точноста  на седумте мориња на наведените мапи.“

Картата на Пири Реис е нацртана на пергамент од газели(специјално обработена кожа од животно, која се користела како материјал за пишување). Таа е моментално на парчиња, зачуваните парчиња покажуваат различни делови од светот од 1513-та година. Оваа географска карта се смета за една од поинтересните.

По долната граница, се чини дека картата го покажува северниот брег на Антарктикот. Сепак, според речиси сите историчари, континентот не бил откриен до 1733-тата година. Уште поинтересно е што континентот е поврзан со Јужна Америка и изгледа дека не е покриен со мраз.

Лоренцо Бароус, капетан на американските воздухопловни сили со добро познавање на картографијата, тврди дека описот на Антарктикот е точен и дека личи на континентот пред да биде покриен со мраз. „Антарктикот, се чини дека е навистина застапен во јужниот дел на мапата на Пири Реис, вели Лоренцо во писмото.“

Сигурно се прашувате зошто Антарктикот ќе биде поврзан со Јужна Америка? Друг историчар има одговор на ова прашање.

Д-р Чарлс Хапгуд, професор и историчар на кој Бароус му го испратил своето писмо, тврдел дека во минатото крајбрежјата биле со огромна големина. Во име на овие детали, честопати се занемаруваат крајбрежните точности, што резултираат со континенти кои се повеќе поврзани.

Се разбира, и двете објаснувања претпоставуваат дека земјиштето на картата е Антарктикот. Тие го опишуваат присуството на уште неоткриената земја како антички истражувачи што го пренесуваат знаењето низ географските карти, наместо да ги запишуваат научните објаснувања. Спротивно на тоа, други историчари сугерираат дека копнената маса едноставно би можела да биде остров и да го докаже објаснувањето на Чарлз Хапгуд.

 

Do you like this post?
  • БРАВО
  • УБАВО
  • ХАХА
  • ЛЕЛЕ
  • ТАЖНО
  • УПМ

напиши коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.