Дали знаете кои се најопасните работни места во светот?

Дали некогаш сте се запрашале кои се најопасните и најсмртоносните работни места во светот?

Секоја работа има свои тешкотии. Од работењето на големи надморски височини до соочување со сериозни здравствени проблеми од различни хемикалии, веројатно е паметна идеја да се пресмета она што работата ќе ве чини, а не само да се гледа во платата. Некои работи би можеле да чинат многу за вашиот живот, и тоа можеби не е најдобриот начин. Доколку сакате да живеете живот на опасната страна, а притоа да заработувате плата, погледнете ги овие најопасни работни места во светот!

25. Уличен чистач

Ако некогаш сте биле во Руанда, ќе знаете зошто уличните чистачи се наоѓаат на најопасните работни места. Многу жени работат цело време во текот на ноќта и во помалку од пријателски населби.

24. Планински водичи

Помеѓу мразот, долгите падови, острите карпи, силните бури, низок воздушен притисок и цела низа други опасни услови за звук, планините за искачување не се познати по својата безбедност. Во еден извештај за 2009-та година, 11 водичи починале на работното место.

23. Столари

Таа е историска стара работа, а исто така е поопасна отколку што мислите. Скршен колк што паѓа од вториот кат, скршен прст или дислоцирана клучна коска по лизгање од скалата се неколку од бројните начини на кои може да се повредите на оваа работа.

22. Каскадер

Каскадерите ги прават холивудските акциони ѕвезди да изгледаат добро и тие ги ставаат своите животи на линија за да го сторат тоа. Помеѓу возење автомобили над карпи и скокање од високо, овие смели изведувачи ја гледаат смртта во лице секој ден.

21. Доставувачи

Со „Амазон“, „Убер јаде“ и други услуги, испораката стана попосакувана. Без разлика дали тоа е испорака на пица или весници, ова е опасна работа во повеќето земји. Овие работници се често жртви на вооружен грабеж и други насилнички злосторства.

20. Алигатор борачи или тренери на лавови

Алигаторските борачи, тренерите на лавови и всушност, секој што се занимава со опасни животни на дневна основа знае дека одат многу блиску до вилиците на смртта, особено кога ги држат главите во устата на животните.

19. Рециклирачи на е-отпад

Замислете планини од скршени компјутерски делови што треба да се сортираат, некои со хемикалии кои излегуваат и се мешаат во дождовницата. Рециклирачите мора да се справат со тоа секој ден, а во некои делови од светот како Кина, работењето со е-отпад е нешто што трае целиот живот.

18. Електричари

Работењето со електрична енергија е доволно лошо, но работата со електрична енергија високо над земјата е уште полошo. Една погрешна одлука може да донесе до смрт со електричен шок и директно слетување во несреќата. Некои електричари треба да висат од хеликоптер за да ја завршат работата и да добијат бонус опасни поени.

17. Земјоделци

Трошејќи долги часови во кои се занимаваат со големи животни, трактори и други интензивни услови, земјоделците не само што седат на нивните тремови цел ден, нивната работа всушност може да биде доста опасна.

16. Пожарникари

Веројатно не треба да ви кажеме дека пожарникарите имаат опасни работни места. Од брзање во изгорени згради до изнемоштеност и спасување животи со ставање на сопствениот живот во опасност. Од вкупно 1 милион пожарникари во САД, 70% од нив се неплатени доброволци.

15. Работници на кров

Повеќето ќе претпостават дека паѓањето од високи височини и лошите изгореници од сонце се нормални опасности од оваа работа. Сепак, можеби нема да знаете дека и тие се во опасност од електричен удар, топење на топли плочки и хемиски опасности од испарливи капки. Додајте само топлотен удар и ќе добиете една непријатна работа.

14. Полицајци

Полициските службеници треба да одговараат на потенцијално смртоносни повици и секојдневно да се посветуваат на многу стресни ситуации. За жал, тие не се најпопуларните јавни службеници во многу делови на светот. Да, корупцијата е реална, но многу полицајци навистина ги ставаат своите животи на линија за другите.

13. Астронаути

Од почетокот на руските и американските вселенски програми, околу 430 астронаути отидоа во вселената. Со 34 смртни случаи, тоа е стапка на смртност од 7,5%, што е значително повисока стапка од многу други професии на оваа листа. Исто така, астронаутите од вселенската програма “Аполо” претрпеа кардиоваскуларни здравствени проблеми поради прекумерна изложеност на зрачење.

12. Телохранители и шофери

Кога вашиот буквален опис на работа е да се земе куршум за некој друг, вие дефинитивно имате опасна работа. Се разбира, во зависност за кој дел од светот зборуваме и кој или што всушност се чува. Нивото на ризик може да варира. За жал, во некои случаи, стражарите биле убиени во почетокот од нивниот работен стаж.

11. Месари

Често пати во голема мера стапката на повреди е повеќе од трипати поголема од онаа на други работни места за производство и преработка. Овие повреди се често резултат на побарувачката за брзина во работата.

10. Механичари

Помеѓу гасови, хемикалии и опасни алатки, механичарите работат на се. Голем дел од нивниот работен период тие се изложени на опасни ситуации.

09. Заварувачи

Освен што се занимаваат со очигледни работи како топлина и метал, овие работници обично се соочуваат со негативни здравствени ефекти поради вдишување на разни хемикалии.

08. Пребарување и спасување

Без разлика дали тоа е крајбрежната стража која се соочува со отворено море или планински спасувачки тим кој се соочува со нула температури во текот на ноќта, не е тешко да се види зошто оваа работа е на нашата листа. Додека се високо обучени, овие храбри мажи и жени ги ризикуваат своите животи за да спасат туѓи.

07. Санитарни работници

Справувањето со сите видови отпад има свои предизвици. На многу места, тоа е добро платена позиција со причина. Потенцијалното изложување на сите видови на опасни материјали го зголемува нивото на опасност.

06. Лични транспортни возачи

Иако автобусите и возовите имаат свои опасности, возење рикши и такси се наоѓаат во сосема поинаков шартен парк. Покрај очигледните опасности на патот, постојаната опасност од грабеж или насилство е секогаш присутна. Дури и во САД, таксистите имаат една од повисоките стапки на морталитет на работното место.

05. Одстранувачи на мини

Иако во некои делови на светот, тоа е работа на војската. Постојат многу области покриени со нагазни мини.

04. Рудари

Неколку работи го уништуваат вашето здравје меѓу кои и рударството. Покрај долгорочната опасност од црните бели дробови, постојаниот ризици од пештерски напади, експлозии на гас итн. Здравствените проблеми од хемикалиите ја прават оваа работа смртоносна.

03. Пилоти

Сите знаат дека пилотите имаат опасна работа. Авионите може да се срушат секое време, нели? Погрешно. Барем не авионите за кои најверојатно размислувате. Големите авиокомпании се многу безбеден начин на превоз.

02. Рибари

Ова е најопасната работа на повеќето листи, особено за рибарите од Алјаска. Меѓу отворените мориња, долгите ноќи, температурата на замрзнување и многу подвижни делови, оваа работа ја заслужува титулата.

01. Дрвосечачи

Заедно со риболовот, индустријата за сечење дрва е долго време извор на опасност на работното место. Големи, тврди дрвја и остри пили не се добар микс за пријавување на работници.

Do you like this post?
  • БРАВО
  • УБАВО
  • ХАХА
  • ЛЕЛЕ
  • ТАЖНО
  • УПМ

напиши коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.